Tehtävä 2 – Käyttämäni windows-sovellukset & niiden Linux-vastineet

Tehtävä
Tehtävänä on tehdä lista ohjelmista joita käytän Windows-ympäristössä, etsiä niille vastineet (mieluiten vapaita ohjelmia jotka löytyvät paketinhallinnasta), ja lopuksi asentaa sekä testata niiden toimivuus Linux-ympäristössä.

Laitteisto
Alustana on ASUS UL-30VT-kannettava jossa on asennettu dual bootilla Windows 7 ja Xubuntu 12.04. Laitetiedot:
Prosessori: Intel Core 2 Duo U7300 @ 1.3GHz
Muisti: 4GB DDR3 1066 MHz
Levy: Kingston 96GB SSD
Näytönohjain: NVIDIA GeFroce G210M

Esityöt ja käyttämäni ohjelmat
Tein listan käyttämistäni ohjelmista aiemmin, ja jätin pois erikoisohjelmat joita en ole käyttänyt vähään aikaan ja jätin jäljelle ohjelmat joita olen käyttänyt viimeisen kuukauden aikana. Kävin myös tutkimassa mitä vaihtoehtoja niille löytyy:
Chrome -> Chromium
Winamp -> Audacious
Trillian -> Pidgin
VLC -> VLC
Steam -> Steam
Word -> Write
Excel -> Calc
Näistä ohjelmista Audacious & Pidgin tulevat valmiiksi asennettuina Xubuntun mukana.

Chromium
Ensimmäisenä lähdin asentamaan Chromiumia. Asennus onnistui helposti, ja myös synkronointi Google-tililtä toi heti käyttöön Windows-puolella olevat kirjanmerkit, salasanat ja lisäosat ilman kummempia sähläyksia. Kuitenkin mennessäni youtubeen, huomasin että Chromiumin mukana ei tule sisäänrakennettua Flash-soitinta, toisin kuin Chromessa. Mutta se löytyi paketinhallinnasta nopeasti ja asennuksen jälkeen myös flash-pohjaiset sovellukset toimivat ongelmitta. Minun piti kuitenkin asettaa käyttämieni lisäosien (esim Youtube Options) asetukset kuntoon, niitä Chrome/Chromium synkronointi ei osannut siirtää.

Pidgin
Windows-puolella käytän Trillian-pikaviestintä. Kyseessä on ohjelma jolla pystyy yhdistämään lukuisiin eri pikaviestinverkkoihin ja sosiaalisiin medioihin, kuten Pidginkin voi. Trillianin hyvänä puolena on että kun sille tekee tilin, kaikki käyttämäsi verkot ja salasanat tallentuvat sille, jolloin esim sen web-versiosta voi kirjautua sisään yhdellä tunnuksella jokaiseen pyötäkoneella lisäämääsi verkkoon. Valitettavasti Trilliania ei ole saatavissa Linuxille, eikä Pidgin tietenkään pysty käyttämään Trillianin tietoja. Joten huomasin etten muista yhdenkään pikaviestinverkon salasanaani. Facebook-salasanani sentään muistan, ja pienen googletuksen jälkeen löysin ohjeet miten siihen liitytään: oletus-asetukset eivät olleet oikein.

Audacious
Windows-puolella käytän vanhan koulukunnan Winamp-soitinta. Pidän siitä erityisesti sillä se on hyvin kevyt ohjelma, helppokäyttöinen, ja siihen löytyy valtava määrä lisäosia joilla parantaa sen toimivuutta. Päätin siis koittaa Xubuntun mukana tullutta Audacious-ohjelmaa. Soittolistojen tekeminen oli helppoa, ja ohjelmasta löytyivät kaikki perusasiat mitä soittoon voi tarvita. Myös lisäosa puolelta löytyi valmiiksi paljon kaikenlaista, ja netistä valtavasti lisää.

VLC
Videoiden katseluun on vain yksi käypä ohjelma, joka on tietysti VLC. Ohjelman asennus oli helppoa kuten muiden paketinhallinnasta löytyvien. Videot pyörivät hienosti, ja samalla tuli myös testattua että xubuntu löytää verkossa jaossa olevat kansiot ja tiedostot Windows-koneelta.

Steam
Tätä ohjelmaa ei paketinhallinnasta löydy, eikä myöskään mitään avointa vaihtoehtoa. Ohjelma on vasta äskettäin avattu julkiseen betaan, mutta onnistuin asentamaan sen aiemmin koulussa, joten päätin koittaa sitä myös kannettavalleni. Asennus onnistui kyllä hyvin, mutta ohjelma ei käynnisty. En tätä ongelmaa lähtenyt kaivamaan sen syvemmälle, sillä tarkoituksenani ei ole pelata linuxilla pelejä, vaan kyseessä oli pelkkä kokeilu.

Write & Calc
Näitä en kumpaakaan asentanut, sillä näiden ja muiden LibreOffice-ohjelmien asennus ja käyttö käytiin aiemmin läpi koulussa.

Loppumietteet
Olen aiemmin kokeillut Linuxin käyttöä (muistaakseni kyseessä oli SUSE) noin kahdeksan vuotta sitten. Niistä ajoista ohjelmien löytäminen ja asentaminen on helpottunut huomattavasti: paketteja ei tarvitse enää etsiä, asentaa, huomata että jokin paketin vaatima paketti puuttuu, etsiä googlella mikä se paketti on, asentaa se, ja huomata että myös se vaatii jonkun kolmannen paketin, jne jne. Väittäisin jopa että asentaminen ja ohjelmien etsiminen on Linuxille helpompaa kuin Windowsille. Joskin Windows 8:n tuoma Windows Store saattaa tehdä Windows-puolen asennukset yhtä helpoiksi, ainakin asiosta tietämättömän loppukäyttäjän kannalta.

Leave a comment