Tehtävä 7: Hello World kolmella kielellä

Tehtävänä oli kääntää “Hello world”-ohjelma kolmella kielellä joita ei käsitelty tunnilla. Valitsin ensin Javan, jota en ole käyttänyt lähes kahteen vuoteen. Opettajan ehdotuksesta hain openjdk-7-jdk -paketin.

Pienen pähkäilyn jälkeen tajusin ettei se ole asentanut mitään ohjelmistoa, vaan java-kääntäjän. En ulkomuistista muistanut Javan perus aloituksia, muuta kuin sanat public static void main & String Args[] joten siirryin googlen etsimään Javan perusteita.
Löysinkin Hello World-esimerkin nopeasti, mutta kun yritin ajaa .java tiedostoa sainkin Error: Could not find or load main class MoiMaailma. Pistin virheen (ilman MoiMaailmaa) googleen, ja ensimmäisessä vastauksessa tuli tuttu termi vastaan: javac. .java-tiedosto pitää tietysti kääntää ennen ajoa, duh!
Seuraavaksi ajoinkin javac MoiMaailma.java, jonka jälkeen java MoiMaailma & ohjelma toimi!

public class MoiMaailma {
	public static void main(String[] args) {
		System.out.println("Moikka Maailma!");
	}
}

Toisena kielenä päätin käyttää BASICia, jonka avulla alunperin isän vanhalla mustavalko-386 läppärillä olin opetellut ohjelmoinnin alkeet. apt-cache search -komennolla vastaan tuli massiivinen lista, joten päätin käyttää graafista Software Centeriä sen sijaan. Sieltä tulikin basic-hakusanalla ensimmäisenä lapsille tarkoitettu BASIC-kääntäjä nimeltä BASIC-256. Käynnistin sen, kirjoitin print “Hiya World” & painoin Run-nappia. Ohjelma toimi kuten pitikin.

Kolmanneksi kieleksi päätin valita jotain oudompaa. Muistin lukeneeni kielestä jossa piti käyttää termiä PLEASE aina silloin tällöin tai ohjelma kiukustui ja antoi virheen “You’re not being polite enough” tai jos sitä käytti likaa, “You’re being too polite”. Löysinkin sen (nimeltään INTERCAL http://en.wikipedia.org/wiki/INTERCAL) mutta se oli aivan liian monimutkaiseksi tehtyä. Kävin siis tutkimassa muita esotorisia kieliä wikipediasta, ja löysin sellaisen kuin LOLCODE (http://en.wikipedia.org/wiki/LOLCODE).

Yritin etsiä sille kääntäjää mutten löytänyt sellaista pakettina. Löysin kuitenkin nettisivuilla toimivan kääntäjän (http://www.repl.it/languages/LOLCODE) johon kirjoitin seuraavan ohjelman:

HAI
VISIBLE "Hi Wurldz!"
KTHXBYE

Tämä toimi kuten pitikin.

Leave a comment